COM S’UTILITZEN LES DONACIONS
Ajuda per a les víctimes dels desastres
1 DE FEBRER DE 2021
En l’any 2020 van haver molts desastres naturals i va començar la pandèmia de la COVID-19 en tot el món. Com van ajudar els testimonis de Jehovà a les persones afectades?
Durant l’any de servici 2020, a el Comité de Coordinadors de la Junta Directiva va aprovar l’ús de 28 milions de dòlars b (aprox. 23 milions d’euros) en labors de socors. Gràcies a açò, es van poder ajudar a les víctimes de més de 200 desastres, entre ells: la pandèmia de la COVID-19, molts ciclons tropicals, inundacions en l’Àfrica, crisi alimentària en Veneçuela i la sequera en Zimbàbue. Per mitjà de les donacions es va poder comprar menjar, aigua, roba, es va donar refugi i assistència mèdica així com materials bàsics per a netejar, reparar i reconstruir. Analitza els següents exemples de les labors de socors que s’han dut a terme.
COVID-19. Per tot el món, els nostres germans s’han vist afectats físicament, emocionalment i econòmicament degut a la pandèmia. Amb la finalitat d’ajudar-los, es van formar 800 Comités de Socors en tot el món. Estos Comités es preocuparen per les necessitats dels nostres germans i van fer informes per a què el Comité de Coordinadors sabera com organitzar l’ajuda de la millor manera possible.
Durant eixe any, els Comités de Socors van ajudar molts germans a obtindre menjar, aigua, articles per a la higiene personal i altres medicaments bàsics. En alguns llocs, els Comités també van coŀlaborar amb els ancians locals per ajudar els germans a accedir a les ajudes del govern.
Els que no són testimonis de Jehovà també s’han fixat en les nostres labors de socors. Per exemple, Field Simwinga, president del districte de Nakonde (Zàmbia), va dir als nostres germans: «Estem en deute amb vosaltres per l’ajuda que heu donat a temps a les famílies afectades».
Problemes d’abastiment en Angola. La pandèmia de la COVID-19 va provocar problemes d’abastiment en Angola i va fer que els preus del menjar augmentaren molt. Per a molts dels nostres germans va ser molt difícil comprar menjar.
Es va demanar a la Sucursal del Brasil que enviara paquets amb menjar per als nostres germans d’Angola. Per a poder fer un bon ús de les donacions, els germans van buscar detingudament quina era la millor manera de comprar i enviar el menjar en grans quantitats. De manera que van aconseguir que comprar i enviar cada paquet costara una mitjana de 22 dòlars (aprox. 18 euros). Dins del paquet hi havia aproximadament uns 20 quilos de menjar, entre els quals hi havia arròs, fesols i oli per a cuinar. Fins al moment, s’han enviat un total de 33.544 paquets, és a dir, 654 tones. Estos paquets, junt amb les provisions que han aportat els germans locals, han ajudat a més de 50.000 persones.
Com s’han sentit els nostres germans al rebre esta ajuda? Alexandre, que viu en una part aïllada d’Angola, diu: «Veig açò com una evidència que Jehovà m’estima i que no estic a soles. També he comprovat que l’organització de Jehovà em valora molt!». Mariza, una germana que cuida a soles a la seua família, diu: «Jehovà ha escoltat la meua oració. Li agraïsc molt a ell i a la seua organització el que han fet per mi».
La sequera de Zimbàbue. Durant l’any de servici 2020, Zimbàbue va passar per una gran sequera, i això va fer que milions de persones patiren una fam extrema. Milers de Testimonis de Zimbàbue no van tindre suficient menjar.
Es van crear cinc Comités de Socors per a ajudar a proveir menjar als nostres germans. Centenars de publicadors van ajudar a empaquetar el menjar, carregar provisions i van prestar els seus vehicles. c Per tant, durant l’any de servici 2020 es van gastar més de 691.561 dòlars (aprox. 571.000 euros) en aliments per a més de 22.700 persones.
En alguns casos, els germans ja no tenien més provisions quan va arribar l’ajuda. En eixe moment, els germans van donar les gràcies a Jehovà i alguns d’ells començaren a cantar càntics.
En una zona, dos germanes viudes van assistir a una reunió de la comunitat per a parlar sobre com es repartiria el menjar d’una organització no governamental (ONG). No obstant, la reunió va començar a tindre un to polític, aixina que les germanes van decidir que no podien acceptar eixes condicions. Quan se n’anaven de la reunió, es burlaren d’elles, dient: «Després no vingueu a buscar menjar». No obstant, només dos setmanes després, els nostres germans van arribar a eixa zona i van donar provisions a les nostres germanes, molt abans que arribara l’ajuda de l’ONG.
Els treballs de socors de Zimbàbue també han donat un bon testimoni. Per exemple, fixa’t en l’experiència de Prisca, que viu en un poblet. A pesar de les dificultats que ha ocasionat la sequera, ella predicava cada dimecres i divendres, inclús durant l’època de llaurar el camp. La gent del seu poblet la ridiculitzava, dient: «Passareu fam tu i la teua família de tant de predicar». Però Prisca contestava: «Jehovà mai ha fallat als seus servents». Poc després, ella va rebre ajuda de part de l’organització. Açò va impressionar tant a algunes persones del seu veïnat que li van dir: «És cert que Déu no t’ha fallat mai, aixina que volem que ens expliques més sobre ell». Set dels seus veïns escolten ara les reunions de congregació per ràdio.
A mesura que ens acostem a la fi, continuarem afrontant desastres naturals (Mateu 24:3, 7). Apreciem molt les vostres generoses donacions que rebem per mitjà de donate.jw.org, gràcies a elles podem donar ajuda al temps degut i de manera efectiva.
a L’any de servici 2020 va de setembre de 2019 a agost de 2020.
b En este article, totes les xifres de dòlars són dòlars nord-americans.
c Degut a les restriccions relacionades amb la pandèmia de la COVID-19, els nostres germans han hagut d’obtindre permisos per a poder entregar menjar. També han adoptat mesures de seguretat per a reduir el risc de contagi.