ESTIGUEM ALERTA!
El paper de la religió en la guerra d’Ucraïna. Què en diu la Bíblia?
Vegem alguns comentaris recents sobre el paper que estan tenint en la guerra d’Ucraïna alguns líders religiosos destacats:
«El cap de l’Església ortodoxa russa, el patriarca Kirill, no ha dit ni una sola paraula sobre l’agressió russa. [...] La campanya de propaganda sistemàtica contra Ucraïna que ha fet la seua església ha sigut utilitzada per part de Putin per a justificar la guerra.» (EUobserver, 7 de març de 2022)
«El patriarca Kirill [...] ha pronunciat el seu missatge més directe fins al moment per a justificar la invasió d’Ucraïna per part del seu país, qualificant el conflicte com a part de la lluita contra el pecat.» (AP News, 8 de març de 2022)
«El dilluns passat, el líder de l’Església ortodoxa ucraïnesa, el metropolita Epifani I de Kíiv, va beneir la lluita del seu poble “contra els invasors russos”. [...] També va afirmar que matar soldats russos no és un pecat.» (Jerusalem Post, 16 de març de 2022)
«Nosaltres [el Consell d’Esglésies i Organitzacions Religioses d’Ucraïna (o UCCRO, per les seues sigles en anglés)] donem suport a les forces armades d’Ucraïna i a tots els nostres defensors, beneïm la seua defensa d’Ucraïna contra l’agressor i preguem per elles.» (Comunicat de l’UCCRO, a 24 de febrer de 2022)
Què en penses? Deurien les religions que afirmen ser cristianes animar els seus membres a anar a la guerra? Què diu la Bíblia al respecte?
La història de la religió en la guerra
La història mostra que la religió a sovint ha aprovat, justificat o, fins i tot, promogut la guerra mentres feia vore que fomentava la pau. Durant dècades, els testimonis de Jehovà han denunciat esta hipocresia religiosa. Vegem alguns exemples citats en les nostres publicacions.
L’article «Las cruzadas: ‘trágica ilusión’» mostra que l’església catòlica romana va ser responsable de les massacres comeses en nom de Déu i de Crist.
L’article «La Iglesia Católica y África» descriu com la religió no va poder evitar les lluites tribals ni el genocidi.
Els articles «¿Tiene la culpa la religión?», «El papel de la religión en las guerras» i «La religión toma partido» expliquen com els cleros catòlic, ortodox i protestant han donat suport en moltes guerres als dos bàndols.
Deurien donar suport a les guerres les religions cristianes?
El que Jesús va ensenyar: «Estima els altres com a tu mateix» (Mateu 22:39). «Estimeu els vostres enemics» (Mateu 5:44-47).
Pensa en açò: Pot una religió afirmar que obeïx els manaments de Jesús sobre l’amor i, al mateix temps, incitar els seus feligresos a matar altres persones en la guerra? Per a saber la resposta, llig els articles «Los cristianos verdaderos y la guerra» i «¿Es posible amar a un enemigo?».
El que Jesús va dir: «La meua reialesa no és d’aquest món. Si fóra d’aquest món, els meus hòmens haurien lluitat perquè jo no fóra entregat» (Joan 18:36). «Tots els qui empunyen l’espasa, per l’espasa moriran» (Mateu 26:47-52).
Pensa en açò: Si els cristians no havien de lluitar per a protegir a Jesús, haurien d’empunyar les armes per qualsevol altra raó? Per a saber com els primers cristians seguien fidelment l’exemple i les ensenyances de Jesús, llig l’article «El cristianismo y la guerra: ¿son compatibles?».
Què els passarà a les religions que promouen la guerra?
La Bíblia ensenya que Déu rebutja les religions que afirmen representar a Jesús però que en realitat no seguixen les seues ensenyances (Mateu 7:21-23; Titus 1:16).
El llibre d’Apocalipsi mostra que Déu fa responsables a estes religions de l’homicidi «de tots els qui han estat morts a la terra» (Apocalipsi 18:21, 24 NT). Per a saber la raó, llig l’article «Què és Babilònia la Gran?».
Jesús va indicar que totes les religions que Déu rebutge seran destruïdes per les seues males obres, igual que un arbre roín que dona fruit roín «és tallat i tirat al foc» (Mateu 7:15-20). Per a saber com es complirà açò, llig l’article «¡Se acerca el fin de la religión falsa!».
Referències fotogràfiques, d’esquerra a dreta: Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images; Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images
a L’UCCRO, o Consell d’Esglésies i Organitzacions Religioses d’Ucraïna, integra 15 esglésies que representen denominacions ortodoxes, catòliques gregues, catòliques romanes, protestants i evangèliques, així com jueus i musulmans.