Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

La Bíblia conté la veritat

La Bíblia conté la veritat

Al llarg de la història, molta gent amb antecedents diferents ha considerat la Bíblia com una font d’informació confiable on trobar la veritat. Hui en dia, milions de persones posen en pràctica les seues ensenyances. D’altra banda, altres no accepten la Bíblia perquè pensen que és irrellevant o està plena de mites. Què penses tu? Es pot trobar la veritat en la Bíblia?

PER QUÈ POTS CONFIAR EN LA BÍBLIA

Com pots saber si la Bíblia mereix la teua confiança? Posem un exemple. Si un amic sempre et diu la veritat, no tindries dubte per a confiar en ell. Penses que la Bíblia pot ser com este amic confiable que sempre diu la veritat? Vegem alguns exemples.

Escriptors de confiança

Els escriptors de la Bíblia eren molt honestos i a sovint parlaven inclús dels seus propis errors i debilitats. Per exemple, el profeta Jonàs va escriure sobre la seua pròpia desobediència (Jonàs 1:1-3). De fet, va acabar el seu llibre mencionant com Déu el va castigar. Tot i això, no va voler atraure l’atenció sobre ell mateix parlant de com va acceptar eixa correcció (Jonàs 4:1, 4, 10, 11). La sinceritat de tots els escriptors de la Bíblia mostra que estaven molt preocupats per dir la veritat.

Consells pràctics

Són els consells que trobem en la Bíblia pràctics per a hui en dia? Clar que sí! Per exemple, fixa’t en el que diu la Bíblia sobre mantindre una bona relació amb els altres: «Per això, feu als altres tot el que voleu que vos facen» (Mateu 7:12). «Una resposta amable aparta la fúria, però una paraula dura provoca la ira» (Proverbis 15:1 TNM). Així és, les veritats de la Bíblia són igual de pràctiques ara, que quan es van escriure.

Veritats demostrades per la història

Al llarg dels anys, molts descobriments arqueològics han demostrat l’existència d’alguns pobles, llocs i esdeveniments mencionats en la Bíblia. Per exemple, vegem com ho confirma un xicotet detall. La Bíblia diu que, en l’època de Nehemies, els fenicis de Tir que vivien en Jerusalem «feien venir peix i tota classe de mercaderies» (Nehemies 13:16).

Hi ha alguna prova que confirme el que diu este text? Sí, els arqueòlegs han descobert restes fenícies en Israel, indicant activitat comercial entre les dos antigues nacions. A més, en Jerusalem s’han desenterrat restes de peix del Mediterrani. Els arqueòlegs creuen que el peix va ser portat des de la costa pels comerciants. Després d’analitzar els fets, un investigador va arribar a la següent conclusió: «L’afirmació de Nehemies 13:16 on diu que els tiris venien peix en Jerusalem és molt probable que siga certa».

Veritats científicament exactes

La Bíblia és principalment un llibre religiós i d’història, però també és exacta quan parla de temes científics. Analitzem un exemple.

Fa uns 3.500 anys la Bíblia va afirmar que la Terra està penjada «sobre el no-res» (Job 26:7). Açò era molt diferent del que deien els mites que afirmaven que la Terra estava flotant en l’aigua o que estava sostinguda per una tortuga gegant. Uns 1.100 anys després que s’escriguera el llibre de Job, les persones continuaven pensant que la Terra no podia estar sostinguda sobre el no-res i continuaven pensant que havia d’estar suportada per alguna cosa. Fa només uns tres-cents anys, en 1687, Isaac Newton va publicar la seua investigació sobre la gravetat on va explicar que la Terra es manté en òrbita gràcies a una força invisible. Este descobriment científic va confirmar el que la Bíblia havia dit feia més de 3.000 anys.

Veritats profètiques

Són exactes les profecies de la Bíblia? Analitzem un exemple. La profecia d’Isaïes sobre la destrucció de Babilònia.

La profecia: En el segle VIII abans de la nostra era, l’escriptor bíblic Isaïes va profetitzar que Babilònia, que més tard seria la capital d’un imperi molt poderós, seria conquistada i després quedaria deshabitada (Isaïes 13:17-20). Isaïes inclús va dir el nom de qui duria a terme açò: Cir. També va descriure l’estratègia de Cir. Va predir que els rius s’eixugarien i que les portes de la ciutat es quedarien obertes (Isaïes 44:27–45:1).

Com es va complir: Uns 200 anys després de la profecia d’Isaïes, un rei persa va atacar Babilònia. Com s’anomenava? Cir. Com Babilònia estava ben protegida per les seues muralles, Cir es va fixar en el riu Eufrates, que travessava la ciutat. Els seus hòmens van cavar un canal per a desviar el riu. Açò va fer que el nivell de l’aigua baixara el suficient per a que l’exèrcit de Cir caminara a través del llit del riu i arribara fins a les muralles de la ciutat. Per increïble que parega, els babilonis havien deixat obertes les portes que donaven al riu. L’exèrcit de Cir va entrar a través de les portes i va conquistar la ciutat de Babilònia.

Però, quedava un detall per complir-se. Va quedar Babilònia deshabitada? Durant alguns segles la gent va continuar vivint allí. Però hui en dia, les ruïnes de Babilònia, que es troben prop de Bagdad en Iraq, confirmen que la profecia es va complir completament. Açò indica que podem confiar en la Bíblia inclús quan parla del futur.