ARTICLE D’ESTUDI 43
Jehovà està dirigint la seua organització
«No valen ni força ni armes; només compta el meu esperit. Ho dic jo, el Senyor de l’univers» (ZA 4:6).
CÀNTIC 40 A qui estem servint?
INTRODUCCIÓ a
1. Què han de continuar fent els cristians batejats?
ESTÀS batejat? En eixe cas, ja has expressat públicament la teua fe en Jehovà i la teua voluntat de servir-lo junt amb la seua organització. b Per descomptat, has de continuar afiançant la teua fe en Jehovà. I necessites seguir enfortint la teua convicció en el fet que està utilitzant la seua organització hui en dia.
2, 3. De quina manera dirigix Jehovà la seua organització hui en dia? Posa exemples.
2 En l’actualitat, Jehovà dirigix la seua organització de manera que reflectix la seua personalitat, propòsit i normes. Considerem tres qualitats de Jehovà que podem percebre en la seua organització.
3 Primer, Jehovà no fa distinció de persones (Fets 10:34). L’amor el va impulsar a donar el seu Fill «com a rescat per tots els hòmens» (1Tm 2:6; Jn 3:16). Jehovà utilitza el seu poble per a predicar les bones notícies als qui volen escoltar i, d’esta manera, ajudar tanta gent com siga possible a beneficiar-se del rescat. Segon, Jehovà és un Déu d’orde i pau (1Co 14:33, 40). Per tant, hauríem d’esperar que els seus adoradors el serviren com un grup ordenat i pacífic. Tercer, Jehovà és el Gran Instructor (Is 30:20, 21). Per això, la seua organització se centra en ensenyar la seua Paraula inspirada, tant en la congregació com en la predicació. Com es van evidenciar estos tres aspectes de la personalitat de Jehovà en la congregació cristiana del segle I? Com es manifesten en l’actualitat? I com pot ajudar-nos l’esperit sant mentres servim junt amb l’organització de Jehovà?
DÉU NO FA DISTINCIONS
4. Tal com es menciona en Fets 1:8, quina comissió va donar Jesús als seus seguidors, i quina ajuda rebrien?
4 En el segle I. Jesús va predicar un missatge que va donar esperança a tota la humanitat (Lc 4:43). Va encomanar als seus seguidors que continuaren l’obra que ell havia començat, la de donar testimoni «fins a l’extrem de la terra» (llig Fets 1:8). Òbviament, no podrien fer este treball per les seues pròpies forces. Necessitarien l’esperit sant, l’ajudant —o defensor— que Jesús els havia promés (Jn 14:26; Za 4:6).
5, 6. De quines maneres va ajudar l’esperit sant als seguidors de Jesús?
5 Els seguidors de Jesús van rebre l’esperit sant en el Pentecostés de l’any 33. Amb l’ajuda d’este esperit, immediatament començaren a predicar i, en poc de temps, milers de persones acceptaren les bones notícies (Fets 2:41; 4:4). Quan va sorgir oposició, els deixebles no es van deixar endur per la por, sinó que acudiren a Déu en busca d’ajuda. Li van demanar en oració: «Concedeix als teus servents la valentia d’anunciar la teua paraula». Llavors, es van omplir d’esperit sant i «proclamaven amb valentia la paraula de Déu» (Fets 4:18-20, 29, 31).
6 Els deixebles de Jesús també van afrontar uns altres reptes. Per exemple, no hi havien moltes còpies de les Escriptures ni ajudes d’estudi com les que tenim hui en dia. I els deixebles havien de predicar a persones que parlaven molts idiomes diferents. A pesar d’estes dificultats, estos deixebles zelosos feren el que pareixia impossible, en només unes poques dècades, havien predicat les bones notícies «per tota la terra» (Col 1:6, 23).
7. ¿Com sabien els servents de Jehovà de fa 100 anys el que s’esperava d’ells, i com reaccionaren?
7 En l’actualitat. Jehovà continua dirigint i enfortint el seu poble per a que faça la seua voluntat. El guia principalment per mitjà de la Seua Paraula inspirada per esperit sant. En ella trobem un registre del ministeri de Jesús i el manament que va donar als seus seguidors de continuar amb l’obra que ell havia començat (Mt 28:19, 20). Ja en juliol de 1881, la revista La Talaia va publicar: «No vam ser cridats ni ungits per a rebre honor o amassar riquesa sinó per a gastar-nos i ser gastats, i per a predicar la bona nova». El fullet To Whom the Work Is Entrusted (‘Als qui es confia l’obra’), publicat en 1919, mencionava: «L’obra sembla ser tremenda, però és del Senyor, i la durem a terme amb les seues forces». Sí, igual que els cristians del segle I, estos germans es van bolcar amb valor en fer esta obra, amb la confiança que l’esperit sant els ajudaria a predicar a tota classe de persones. Hui en dia, nosaltres continuem tenint esta mateixa confiança.
8, 9. Quins mètodes ha usat l’organització de Jehovà per a ampliar la predicació?
8 L’organització de Jehovà sempre ha gastat les millors ferramentes possibles per a difondre les bones notícies. Entre elles: publicacions impreses, el «Foto drama de la creació», fonògrafs, vehicles equipats amb megàfons, programes de ràdio i, més recentment, la tecnologia digital. L’organització de Déu també està traduint informació en més llengües que mai! Per què? Per a que persones de tota classe puguen escoltar les bones notícies en la seua llengua materna. Jehovà és imparcial i va predir que es proclamarien les bones notícies «a totes les nacions, tribus, llengües i pobles» (Ap 14:6, 7). Vol que el missatge del Regne estiga a l’abast de totes les persones.
9 Què podem dir de la gent a qui ens costa accedir, potser perquè viuen en edificis d’alta seguretat? Amb l’objectiu d’arribar a estes persones, Jehovà va guiar la seua organització per a que començara a gastar noves formes de predicació pública. Per exemple, en 2001, la Junta Directiva va aprovar l’ús de carretons i altres exhibidors de publicacions en França i, posteriorment, en altres llocs. Els resultats van ser molt positius. En 2011, en els Estats Units, es va posar en marxa un programa pilot en un dels punts més transitats de Nova York. Durant el primer any, es van distribuir 102.129 llibres i 68.911 revistes. I es van soŀlicitar 4.701 cursos bíblics! Era evident que l’esperit sant estava donant suport a esta forma de predicar. Per això, la Junta Directiva va aprovar l’ús d’exhibidors de publicacions a escala mundial.
10. Què podem fer per a millorar en la nostra predicació?
10 El que pots fer. Aprofita al màxim la capacitació que subministra Jehovà en les reunions de congregació. Ix regularment amb el teu grup de predicació. D’esta manera, els germans podran ajudar-te a millorar la teua manera de predicar i ensenyar, i el seu bon exemple t’animarà. Persevera en la predicació a pesar de les dificultats. Tal com ens recorda el text temàtic, fem la voluntat de Déu no pel nostre poder sinó per l’esperit sant (Za 4:6). Al cap i a la fi, estem fent la Seua obra.
JEHOVÀ ÉS UN DÉU D’ORDE I PAU
11. Com va treballar unidament la junta directiva del segle I per tal de mantindre l’orde en la congregació?
11 En el segle I. La junta directiva de Jerusalem treballava en unitat per a mantindre l’orde i la pau entre els servents de Déu (Fets 2:42). Per exemple, quan va sorgir la qüestió de la circumcisió al voltant de l’any 49, la junta directiva va considerar l’assumpte davall la direcció de l’esperit sant. Si la congregació haguera continuat dividida per culpa d’este tema, la predicació s’hauria vist destorbada. Encara que els apòstols i els ancians eren jueus, no es van deixar influenciar per la tradició jueva o per aquells que la defenien enèrgicament. Més bé, buscaren la guia de la Paraula de Déu i de l’esperit (Fets 15:1, 2, 5-20, 28). Quin va ser el resultat? Jehovà va beneir la seua decisió, es va mantindre la pau i la unitat, i la predicació va continuar avant (Fets 15:30, 31; 16:4, 5).
12. Què mostra que l’organització de Jehovà disfruta hui en dia d’orde i pau?
12 En l’actualitat. L’organització de Jehovà ha treballat per tal de mantindre l’orde i la pau en el poble de Déu. Ja en 1895, la revista Zion’s Watch Tower and Herald of Christ’s Presence (‘La Talaia de Sió i l’Herald de la presència de Crist’) va publicar un article titulat «Amb dignitat i amb orde», basat en 1 Corintis 14:40. Este article deia: «Els apòstols tenien molt a dir a l’Església del segle I respecte a l’orde [...]. És una protecció continuar acatant amb molta atenció tot allò que fou escrit en altre temps per a instruir-nos» (Rm 15:4). Igual que els primers cristians, l’organització de Jehovà treballa de valent hui en dia per a mantindre les congregacions ben organitzades i en pau. Per a iŀlustrar-ho: Si assistires a l’Estudi de La Talaia en una altra congregació, inclús en un altre país, sabries quin article s’estudiaria i com s’analitzaria. Immediatament, et sentiries com en casa! Només l’esperit de Déu pot aconseguir una unió com esta (So 3:9).
13. Tenint presents les paraules de Jaume 3:17, quines preguntes ens hauríem de fer?
13 El que pots fer. Jehovà vol que el seu poble conserve «la unitat de l’Esperit amb el lligam de la pau» (Ef 4:1-3). Per tant, pregunta’t: «Promoc la unitat i la pau en la congregació? Soc obedient als qui porten la davantera? Poden confiar en mi els altres, especialment si tinc responsabilitats en la congregació? Soc puntual i servicial?» (llig Jaume 3:17). Si veus que pots millorar en algun d’estos aspectes, ora demanant esperit sant. Com més permetes que l’esperit modele la teua personalitat i influïsca en les teues accions, més t’estimaran els germans i més agraïts estaran pel que fas en la congregació.
JEHOVÀ ENS EDUCA I ENS EQUIPA
14. D’acord amb Colossencs 1:9, 10, com va educar Jehovà el seu poble en el segle I?
14 En el segle I. A Jehovà li agrada molt instruir els seus servents (Sl 32:8). Vol que el coneguem, que l’estimem i que visquem per sempre com a fills seus. Tot açò no seria possible sense l’educació que Jehovà ens dona (Jn 17:3). De fet, en el segle I va instruir el seu poble per mitjà de la congregació cristiana (llig Colossencs 1:9, 10). L’esperit sant, l’ajudant que Jesús va prometre, també va ajudar els deixebles (Jn 14:16). Els va donar més comprensió de la Paraula de Déu i els va fer recordar moltes coses que Jesús va dir i fer, i que més tard quedarien registrades en els Evangelis. Este coneixement va enfortir la fe dels primers cristians així com el seu amor per Déu, pel seu Fill i pels altres.
15. De quines maneres has vist complida la promesa de Jehovà que trobem en Isaïes 2:2, 3?
15 En l’actualitat. Jehovà va predir que «en els darrers temps» gent de totes les nacions afluiria a la seua muntanya simbòlica per a aprendre els Seus camins (llig Isaïes 2:2, 3). És evident que esta profecia s’està complint. L’adoració verdadera s’ha elevat per damunt de qualsevol altra forma d’adoració falsa. I quin banquet espiritual posa Jehovà a la nostra disposició! (Is 25:6) Per mitjà del «servent fidel i sensat», ens està donant no només una gran quantitat d’aliment espiritual sinó també una gran varietat, des d’articles i discursos fins a dibuixos animats i vídeos (Mt 24:45). Ens sentim com Elihú, l’amic de Job, qui encertadament va dir sobre Déu: «¿Qui pot ser mestre com ell?» (Jb 36:22).
16. Què pots fer per a créixer espiritualment?
16 El que pots fer. L’esperit de Déu t’ajudarà a posar en pràctica el que lliges i estudies en la Bíblia. Ora com ho va fer el salmiste: «Ensenya’m la teua ruta, Senyor, que m’encamine en la teua veritat; que el meu cor tot sencer venere el teu nom» (Sl 86:11). Per tant, continua alimentant-te espiritualment a través de la Paraula de Jehovà i de la Seua organització. Òbviament, el teu objectiu no és tan sols obtindre coneixement sinó gravar la veritat en el teu cor i aplicar-la en la teua vida. L’esperit de Jehovà pot ajudar-te a fer-ho. Anima també els germans de la congregació, perquè ells són la teua família espiritual (He 10:24, 25). Demana-li a Déu el seu esperit per a que t’ajude a fer comentaris sincers en les reunions i a donar lo millor de tu quan tingues part en el programa. D’estes maneres demostraràs a Jehovà i al seu Fill que estimes les seues precioses «ovelles» (Jn 21:15-17).
17. De quines maneres pots demostrar el teu suport fidel a l’organització de Jehovà?
17 Prompte, l’única organització que quede en la terra serà la que dirigix Jehovà per mitjà del seu esperit. Per tant, coŀlabora plenament amb ella. Reflectix l’amor imparcial de Déu per la gent proclamant les bones notícies sense fer distincions. Imita el Seu amor per l’orde i la pau promovent la unitat en la congregació. I escolta el teu Gran Instructor aprofitant al màxim el banquet espiritual que ens dona. Llavors, quan arribe la fi del món de Satanàs, no tindràs por. Més bé, seràs valent i estaràs entre els qui donen suport lleial a l’organització de Jehovà.
CÀNTIC 3 La meua força, esperança i seguretat
a Estàs convençut que Jehovà està dirigint la seua organització en l’actualitat? En este article, considerarem com Jehovà va dirigir la congregació cristiana en el segle I i com continua dirigint el seu poble hui en dia.
b SIGNIFICAT DE L’EXPRESSIÓ: L’organització universal de Jehovà té una part celestial i una terrenal. En este article, la paraula «organització» es referix a la part terrenal.
c DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Després de vore vídeos de germans que servixen en països on hi ha més necessitat, una precursora se sent motivada a seguir el seu exemple. Amb el temps, ella també alcança eixa meta.