Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

Prepara’t per als obstacles

Prepara’t per als obstacles

Prepara’t per als obstacles

«Vaig decidir deixar de fumar quan va nàixer el nostre fill. Inclús vaig posar un cartell de “No fumar” en casa. Al cap d’una hora, el mono de nicotina va poder amb mi i em vaig encendre un cigarro.» (Yoshimitsu, Japó)

L’EXEMPLE de Yoshimitsu mostra que el procés de deixar de fumar és complicat. Els estudis indiquen que quasi el 90% dels qui tenen una recaiguda acaben reprenent l’hàbit. Per això, serà més probable que tingues èxit si et prepares per als possibles obstacles que afrontaràs. Vegem alguns dels més comuns.

La síndrome d’abstinència. Normalment arriba al seu punt màxim durant els tres dies següents a l’últim cigarret i comença a disminuir després de dos setmanes. Un exfumador diu que durant eixe temps «el desig de fumar va i ve, no és constant». No obstant això, inclús havent passat anys, la necessitat de fumar pot sorgir de repent. Si et passa això, no et deixes arrastrar per l’impuls. Aguanta cinc minutets i voràs com el desig acaba anant-se’n.

Altres símptomes. Al principi, a molts els costa mantindre’s desperts o concentrats i pot ser que tendisquen a engrossar-se. També poden experimentar dolors, picors, suors i tos, així com canvis d’humor que es manifesten en impaciència, propensió a la ira, o inclús depressió. Però la majoria d’estos símptomes perden intensitat en les quatre o sis setmanes següents.

Hi ha algunes coses que poden ajudar-te al llarg d’este procés tan difícil, per exemple:

● Assegura’t de dormir lo suficient.

● Beu molta aigua o sucs i mantín una dieta saludable.

● Fes exercici moderat.

● Inspira profundament i sent com l’aire pur ompli els teus pulmons.

Coses que inciten a fumar. Hi ha activitats o estats d’ànim que poden generar-te ganes de fumar. Per exemple, molta gent té el costum de fer-se un cigarret mentres pren una beguda o es fa un cafenet. Si és el teu cas, no allargues massa el temps que passes en estes activitats. No et preocupes, més avant podràs tornar a disfrutar d’estes coses amb calma.

Amb tot, hi ha vincles psicològics que poden persistir durant molt de temps després d’haver-se desintoxicat. Torbe, a qui hem mencionat abans, admet: «Fa 19 anys que ja no fume, però quan arriba la paradeta del café, encara tinc la temptació de fumar». Com a norma general, el vincle entre el cigarret i eixes situacions es debilitarà amb el pas del temps.

No passa lo mateix amb el vincle entre l’alcohol i el tabac. De fet, si estàs intentant deixar de fumar, potser lo millor siga abstindre’s d’alcohol i evitar els llocs on se servix, ja que un alt percentatge de les recaigudes es produïx mentres la persona està bevent. Per què?

● Inclús xicotetes quantitats d’alcohol poden augmentar el plaer que produïx la nicotina.

● Beure amb amics a sovint es relaciona amb fumar.

● L’alcohol desinhibix i et fa prendre decisions que normalment no prendries. La Bíblia diu: «El vi i el vi nou lleven les ganes de fer el que està bé» (Osees 4:11 TNM).

Companyies. Tria bé amb qui t’ajuntes. Evita passar temps innecessàriament amb aquells que fumen o que et conviden a fer-ho. Aparta’t dels qui et desanimen de deixar de fumar, potser burlant-se de tu.

Estats d’ànim. Segons un estudi, quasi dos terceres parts dels qui havien recaigut estaven estressats o enfadats just abans de la recaiguda. Si detectes que hi ha alguna emoció que et genera ganes de fumar, distrau-te amb alguna altra cosa: beu aigua, mastega xiclet o pega una volteta. Intenta tindre la ment ocupada en pensaments positius, potser acudint a Déu en oració o llegint un poquet de la Bíblia (Salm 19:15 [v. 14 TNM]).

Pensaments erronis

«Només li pegaré una ‘calaeta’.»

Realitat: Tan sols una pipada, o xamada, pot estimular més del 50% d’alguns receptors de nicotina del cervell durant tres hores. El resultat sol ser una recaiguda total.

«Fumar m’ajuda a relaxar-me.»

Realitat: Els estudis mostren que la nicotina no relaxa, sinó que incrementa els nivells de les hormones de l’estrés. Qualsevol efecte relaxant que sentes es deu en gran part a la disminució temporal dels símptomes d’abstinència.

«Porte massa temps fumant per a deixar-ho.»

Realitat: El pessimisme destruïx la teua força de voluntat. La Bíblia diu: «Si et desanimes en els moments difícils, et faltaran les forces» (Proverbis 24:10 TNM). No sigues negatiu. Tot aquell que vullga deixar de fumar i seguisca suggerències com les que apareixen en esta revista pot aconseguir-ho.

«Els símptomes de l’abstinència són massa per a mi.»

Realitat: És de veres que els símptomes de l’addicció són molt forts, però en només unes setmanes aniran a menys. No et rendisques! Si el desig de fumar torna al cap d’uns mesos o anys, també passarà, segurament en uns minutets. Això sí, si no t’encens un cigarret.

«No m’atrevisc a deixar-ho perquè tinc una malaltia mental.»

Realitat: Si estàs en tractament per una infermetat mental, com la depressió o l’esquizofrènia, demana-li al teu metge que t’ajude a deixar de fumar. Segur que ho farà amb molt de gust. Potser decidisca modificar el teu tractament per a compensar l’efecte que l’abstinència poguera tindre en la teua malaltia o en la medicació que estàs prenent.

«Si tinc una recaiguda, sentiré que soc un fracàs.»

Realitat: Si recaus i et fumes un cigarret, com els passa a molts, no vol dir que sigues un cas perdut. És moment d’alçar-se i continuar. El fracàs és quedar-se en terra, no el fet de caure. Continua esforçant-te, segur que ho aconseguiràs!

Analitzem l’exemple de Romualdo, qui va fumar per 26 anys i ja fa més de 30 que s’ho va deixar. Ell escriu: «Vaig perdre el compte de les voltes que vaig recaure. Cada volta que requeia em sentia fatal, com si no tinguera remei. No obstant, em vaig decidir a tindre una bona relació amb Jehovà i li vaig orar constantment. Gràcies a la seua ajuda, vaig ser capaç de deixar-m’ho del tot».

En l’últim article d’esta sèrie, vorem alguns consells més que t’ajudaran a ser feliç sense el tabac.

[Quadro/Iŀlustració]

LETAL EN TOTES LES SEUES FORMES

El tabac es consumix de moltes maneres. En alguns països fins i tot es venen productes fets a base de tabac en herbolaris i tendes naturistes. Tot i això, l’Organització Mundial de la Salut diu que «totes les formes de tabac són letals». Moltes malalties relacionades amb el consum de tabac, com el càncer i les afeccions cardiovasculars, poden ser mortals. A més, fumar durant l’embaràs perjudica la salut del bebé. De quines maneres se sol consumir el tabac?

Bidis: Estos xicotets cigarrets fets a mà es consumixen normalment en països asiàtics. Contenen normalment més alquitrà, nicotina i monòxid de carboni que els cigarrets convencionals.

Puros: Estan fets de fulles de tabac triturades i enrotllades en una fulla de tabac o en paper fet de la mateixa planta. El tabac lleugerament alcalí del puro, en comparació amb el tabac àcid del cigarret, fa possible l’absorció de nicotina per la boca encara que el puro no estiga encés.

Kreteks, o cigarrets de clau: Generalment contenen un 60% de tabac i un 40% de clau. Contenen més alquitrà, nicotina i monòxid de carboni que els cigarrets convencionals.

Pipa: Fumar en pipa no és més segur que fumar cigarrets, ja que els dos poden provocar les mateixes classes de càncers i malalties.

Tabac sense fum: Inclou el tabac per a mastegar, el rapé i el gutkha, una mescla aromatitzada que s’usa en el sud-est asiàtic. La nicotina entra al corrent sanguini per la boca. El tabac sense fum és igual de perillós que qualsevol altre tipo de tabac.

Pipes d’aigua (bongs, hookahs, narghiles, shishas): Amb estos aparells el fum del tabac passa per aigua abans de ser inhalat. Aixina i tot, pareix que esta manera de fumar no reduïx la quantitat de toxines, inclosos els agents causants del càncer, que arriben als pulmons.

[Quadro]

COM AJUDAR A ALGÚ QUE VOL DEIXAR DE FUMAR

Sigues positiu. És millor animar i felicitar que sermonejar i criticar. Dir «si ho tornes a intentar, ho aconseguiràs» té més efecte que dir «ja has tornat a caure».

Sigues comprensiu. Si algú que està intentant deixar de fumar s’enfada o volca la seua frustració en tu, fes un esforç per ser compassiu i no li ho tingues en compte. Podries dir-li alguna cosa amable com: «Sé que t’està costant molt i estic molt orgullós de tu pel que estàs fent». Mai digues coses com: «Quasi et preferia quan fumaves».

Sigues un bon amic. La Bíblia diu: «L’amic estima en tot moment, el germà és per a quan les coses van malament» (Proverbis 17:17). Esforçat per ser pacient i carinyós «en tot moment» sense importar l’hora del dia que siga o l’estat d’ànim de la persona.