Salta al contingut

AJUDA PER A LES FAMÍLIES | CRIANÇA DELS FILLS

Els beneficis dels jocs creatius

Els beneficis dels jocs creatius

 Els «jocs creatius» són activitats que estimulen la curiositat i la imaginació dels xiquets. A més contribuïxen al seu creixement personal i a millorar les habilitats manuals.

 A continuació es mostren alguns exemples:

  •   Pintar

  •   Cuinar

  •   Jugar amb la imaginació

  •   Cantar

  •   Jugar amb blocs de construcció

  •   Jugar amb coses senzilles (fins i tot una caixa de cartó pot inspirar la imaginació)

 En molts països, en lloc de fer coses que són creatives, els xiquets simplement s’entretenen veient la televisió o fent activitats ja organitzades.

 Hauries d’estar preocupat?

 El que hauries de saber

  •   Els jocs creatius contribuïxen favorablement a les seues capacitats. Poden promoure una bona salut física i mental, la creativitat i les habilitats socials. També ensenyen als xiquets a ser pacients, a millorar la seua capacitat de prendre bones decisions, a controlar les emocions i a portar-se bé amb els altres quan estan jugant en grup. En resum, els jocs creatius poden preparar el xiquet per a quan siga major.

  •   Passar massa temps amb els dispositius electrònics pot ser perjudicial. Això podria crear addicció i està relacionat amb l’obesitat infantil i el comportament agressiu. Estos senyals són una clara advertència per als pares que utilitzen els dispositius electrònics com a cuidadors dels seus xiquets en edat preescolar.

  •   Les activitats programades tenen els seus inconvenients. Quan els pares programen massa activitats per als seus fills, els xiquets no tenen prou de temps per a fer coses que desperten la seua curiositat i creativitat. No obstant, això és precisament el que necessiten.

 Què pots fer?

  •   Busca oportunitats per a la creativitat. Sempre que les circumstàncies ho permeten, deixa que els teus fills passen temps fora de casa i es familiaritzen amb la naturalesa. Deixa que facen coses que els agraden i que juguen amb joguets que els ajuden a ser creatius. a

     Pensa en açò: Quines qualitats i habilitats podria potenciar el meu fill gràcies als jocs creatius? Com el poden ajudar estos jocs en el futur?

     Principi bíblic: «L’entrenament físic és bo» (1 Timoteu 4:8, Nueva Versión Viviente).

  •   Limita el temps davant de la pantalla. Pensa-ho dos voltes abans de permetre que els teus fills s’entretinguen amb el mòbil, la tablet o la televisió. Els pediatres recomanen que els xiquets de menys de dos anys no utilitzen els dispositius electrònics i que els xiquets d’entre dos i cinc anys no els utilitzen més d’una hora al dia. b

     Pensa en açò: Quins límits hauria de posar al meu fill a l’usar els dispositius electrònics? Hauria d’utilitzar els dispositius electrònics amb el meu fill? Quines alternatives hi ha?

     Principi bíblic: «Mireu, doncs, atentament, com vos heu de comportar: no sigueu insensats, sinó entenimentats. Procureu de traure partit del moment present» (Efesis 5:15, 16).

  •   Ves amb compte amb les activitats programades. És de veres que poden millorar les habilitats del teu fill o practicar millor un esport, però a sovint, organitzar massa activitats afig estrés, no només al xiquet, sinó també als pares que han de portar-lo d’un lloc a un altre. Per tant, el principi d’Efesis 5:15, 16 sobre utilitzar el temps de manera sàvia també aplica en este sentit.

     Pensa en açò: Tenen els meus fills un horari ple d’activitats programades? Si és aixina, quins canvis podem fer com a pares?

     Principi bíblic: «Perquè sapieu discernir allò que més convé» (Filipencs 1:10).

a Molts dels joguets que es venen hui en dia deixen molt poc de marge per a la imaginació. Per contra, els joguets o els objectes senzills, com els jocs de construcció o les caixes de cartó, permeten al xiquet utilitzar la seua imaginació.

b Quan parlem de passar massa temps davant de la pantalla ens referim només a l’entreteniment, no a coses com les videoconferències amb amics o familiars, o a activitats educatives o espirituals amb la família.