CAPÍTOL 11
Després de la boda
«L’amor no passarà mai.» (1 CORINTIS 13:8)
1, 2. Si un matrimoni passa per problemes, significa que ha fracassat? Explica-ho.
EL MATRIMONI és un regal de Jehovà i pot fer que la vida d’una persona siga més feliç. Però, a pesar d’això, tots els matrimonis afrontaran problemes. A voltes, inclús podria paréixer que els problemes mai s’acaben, i l’espòs i l’esposa podrien no sentir-se tan units com abans.
2 No ens hauria de sorprendre passar per dificultats de quan en quan, però tindre problemes en el nostre matrimoni no vol dir que haja fracassat. Hi ha parelles que, a pesar d’haver passat per problemes molt difícils, han trobat la manera de restablir la relació i tindre un matrimoni més fort. Com ho han fet?
ENFORTIX LA RELACIÓ AMB JEHOVÀ I AMB EL TEU CÒNJUGE
3, 4. Què pot passar a voltes en el matrimoni?
3 El matrimoni unix dos persones amb diferents gustos, idees i maneres de fer les coses. A més, l’espòs i l’esposa potser tenen antecedents o cultures diferents. Per a que la parella es conega i s’entenga bé, haurà de dedicar molt de temps i esforç.
4 A mesura que passa el temps, l’espòs i l’esposa podrien arribar a estar tan ocupats amb les seues coses que podrien distanciar-se. Podria paréixer que estan vivint vides separades. Què pot ajudar-los a estar més units?
5. a) Què pot ajudar a un cristià a estar més unit a la seua parella? b) Segons Hebreus 13:4, com hauríem de considerar el matrimoni?
5 Jehovà dona consells molt bons que poden ajudar-vos a enfortir la vostra relació amb Jehovà i el vostre matrimoni (Salm 25:4; Isaïes 48:17, 18). Ell ens diu: «Que tots honoren el matrimoni » (Hebreus 13:4). Una cosa que és honorable és valuosa, una cosa que protegixes i no menysprees. Aixina és com Jehovà considera el matrimoni.
L’AMOR PER JEHOVÀ POT AJUDAR EL TEU MATRIMONI
6. Què diu Mateu 19:4-6 sobre el punt de vista de Jehovà respecte al matrimoni?
6 Jehovà va crear el primer matrimoni. El seu Fill, Jesús, va dir: «¿No heu llegit en l’Escriptura que el Creador, des del principi, els va fer home i dona? I digué encara: “Per això l’home deixa el pare i la mare per unir-se a la seua dona, i els dos formen una sola carn”. Per tant, ja no són dos, sinó una sola carn. Allò que Déu ha unit, que l’home no ho separe» (Mateu 19:4-6). Des del principi, la intenció de Jehovà era que el matrimoni fora una unió permanent. Volia que les famílies estigueren unides, foren felices i disfrutaren de la vida.
7. Com poden els matrimonis enfortir la seua relació?
7 No obstant, els matrimonis s’enfronten a més estrés i pressions que mai. A voltes, la pressió és tan gran que pensen que la seua relació no es pot salvar i acaben rendint-se. Però entendre el punt de vista de Jehovà sobre el matrimoni ens pot ajudar (1 Joan 5:3).
8, 9. a) Quan hauríem de seguir la guia de Jehovà en el matrimoni? b) Com demostrem que valorem el nostre matrimoni?
8 La guia que Jehovà ens dona és sempre per al nostre bé. Com hem vist, ell ens aconsella honrar el matrimoni (Hebreus 13:4; Eclesiastés 5:4). Si seguim la seua direcció sempre, inclús quan no és fàcil, sens dubte ens beneficiarem (1 Tessalonicencs 1:3; Hebreus 6:10).
9 Com el matrimoni és molt valuós per a nosaltres, volem evitar dir o fer qualsevol cosa que poguera danyar-lo. Més bé, volem que la relació amb la nostra parella siga més forta. Com podem fer-ho?
HONRA EL TEU MATRIMONI AMB EL QUE DIUS I EL QUE FAS
10, 11. a) Quin problema seriós hi ha en alguns matrimonis? b) Per què és important la manera com parlem al nostre cònjuge?
10 Hi ha moltes maneres amb què podríem fer mal a la nostra parella. Sabem que els cristians mai haurien de pegar al seu cònjuge o fer res per a causar-li mal físic. Però tampoc hauríem de fer-nos mal amb el que diem. Les paraules poden ferir. Una dona va dir: «Potser no tinc cicatrius visibles, però els comentaris feridors que em fa constantment el meu home, com ara “Eres una càrrega!” i “No vals per a res!”, m’han deixat marcada». Un marit va dir que la seua dona el menyspreava i l’insultava. Ell diu: «No puc repetir davant de la gent les coses que ella em diu. Preferisc no dirigir-li la paraula i quedar-me en la faena fins tard, és més segur que tornar a casa». L’abús verbal causa dolor emocional i és molt comú hui en dia.
11 Quan un matrimoni es fa comentaris sarcàstics, es creen ferides emocionals que tarden molt en sanar. Està clar que aixina no és com Jehovà volia que els matrimonis es tractaren. Però pots ferir la teua parella sense adonar-te’n. Podries pensar que estàs sent amable amb ella però, què diria el teu cònjuge? Si l’has ferit amb alguna cosa que has dit, estaries disposat a rectificar? (Gàlates 5:15; llig Efesis 4:31)
12. Què podria perjudicar la relació que hi ha entre Jehovà i una persona casada?
12 La manera com li parlem a la nostra parella, siga en públic o en privat, és important per a Jehovà (llig 1 Pere 3:7). Jaume 1:26 ens recorda: «Si algú es té per religiós, però no domina la llengua, s’enganya a ell mateix: la seua religió és buida».
13. De quina altra manera podria algú ferir el seu cònjuge?
13 Hi ha altres formes en què una parella pot demostrar que es preocupa pels sentiments del seu cònjuge. Per exemple, com se sentiria la teua parella si començares a passar molt de temps amb una altra persona? Encara que siga per una raó innocent, com predicar o ajudar-la amb un problema, ¿podria sentir-se ferida la teua parella? Una esposa cristiana va dir: «M’afecta molt vore que el meu home dedica tant de temps i atenció a una altra germana de la congregació. Em fa sentir inferior».
14. a) Quina veritat bàsica aprenem en Gènesi 2:24? b) Quina pregunta ens hauríem de fer?
14 Com a cristians, tenim responsabilitats cap als nostres pares i els germans de la congregació. Aixina i tot, quan ens casem, la nostra responsabilitat principal és el nostre home o dona. Jehovà va dir que l’home devia «unir-se a la seua dona» (Gènesi 2:24). Els sentiments de la nostra parella haurien de ser importants per a nosaltres. Pregunta’t: «Li estic dedicant el temps, atenció i afecte que necessita i es mereix?».
15. Per què haurien d’evitar els cristians casats tindre una relació massa estreta amb algú que no és el seu cònjuge?
15 Si tenim una relació massa estreta amb algú que no és el nostre cònjuge, provocarem tensions en el nostre matrimoni. Podríem agafar-li carinyo a eixa persona i desenvolupar sentiments romàntics cap a ella (Mateu 5:28). Eixos sentiments podrien créixer i portar-nos a fer alguna cosa que deshonre el nostre matrimoni.
«GUARDEN IMMACULADA LA VIDA CONJUGAL»
16. Quin manament dona la Bíblia sobre el matrimoni?
16 Després de dir «que tots honoren el matrimoni», la Bíblia afegix: «Guarden immaculada la vida conjugal: Déu judicarà els immorals i els adúlters» (Hebreus 13:4). Ací, «la vida conjugal» es referix a les relacions sexuals entre l’espòs i l’esposa (Proverbis 5:18). Com podem mostrar que honrem estes relacions i no les embrutem?
17. a) Què opinen de l’adulteri moltes persones hui en dia? b) Com haurien de vore’l els cristians?
17 Algunes persones hui en dia pensen que no hi ha res de roín en ser infidels a la seua parella. No podem deixar-nos influenciar per esta actitud. Jehovà deixa ben clar que odia la immoralitat sexual i l’adulteri (llig Romans 12:9; Hebreus 10:31; 12:29). Si ens gitàrem amb algú que no fora el nostre cònjuge, estaríem embrutant el nostre matrimoni, demostraríem que no respectem les normes de Jehovà i danyaríem la nostra relació amb ell. Per tant, hem d’evitar inclús donar el primer pas que podria portar-nos a cometre adulteri. Açò inclouria evitar tindre fantasies amb una altra persona (Job 31:1).
18. a) Per què és l’adulteri igual que adorar déus falsos? b) Com considera Jehovà l’adulteri?
18 En l’antic Israel, que estava sota la llei mosaica, l’adulteri era un pecat greu, tan greu com l’adoració a déus falsos. El castic per a estos dos pecats era la mort (Levític 20:2, 10). Com és que l’adulteri era igual que adorar déus falsos? Si un israelita adorava déus falsos, trencava la promesa de ser-li fidel a Jehovà. Si cometia adulteri, trencava la promesa de ser-li fidel al seu cònjuge (Èxode 19:5, 6; Deuteronomi 5:9; llig Malaquies 2:14). Com hem vist, està clar que Jehovà considerava l’adulteri un pecat molt greu.
19. Què pot ajudar-nos a estar decidits a no cometre adulteri?
19 I com el veu hui en dia? Encara que ja no estem sota la llei mosaica, el punt de vista de Jehovà sobre l’adulteri no ha canviat. Igual que mai adoraríem un déu fals, mai li seríem infidels a la nostra parella (Salm 51:1, 4; Colossencs 3:5). Si ho fórem, no estaríem honrant el nostre matrimoni ni al nostre Déu, Jehovà (consulta la nota 26).
COM ENFORTIR EL TEU MATRIMONI
20. Com pot la saviesa beneficiar el matrimoni?
20 Com pots enfortir el teu matrimoni? La paraula de Déu diu: «Cal saviesa per a construir una casa i prudència per a consolidar-la» (Proverbis 24:3). Una casa pot estar gelada i buida, o pot ser càlida, còmoda i segura. Amb el matrimoni passa lo mateix. Per esta raó, una persona sàvia procurarà que el seu matrimoni siga un lloc segur i agradable.
21. Com pot «el saber», o coneixement, fer el matrimoni més fort?
21 Parlant d’eixa casa, la Bíblia també diu: «Gràcies al saber quedaran plenes les cambres amb molts objectes preciosos i bonics» (Proverbis 24:4). El que aprens de la Paraula de Déu pot millorar el teu matrimoni (Romans 12:2; Filipencs 1:9). Quan llegiu la Bíblia i les nostres publicacions junts, parleu sobre com podeu posar en pràctica el que apreneu. Busqueu formes de mostrar-vos amor, respecte, amabilitat i consideració. Demaneu-li a Jehovà que vos ajude a cultivar qualitats que enfortisquen el vostre matrimoni i facen que la vostra parella vos vullga més encara (Proverbis 15:16, 17; 1 Pere 1:7).
22. Per què hauríem de mostrar amor, respecte i honra al nostre cònjuge?
22 Hauríem de fer tot lo possible per tractar el nostre cònjuge amb amor, respecte i honra. Així, el nostre matrimoni es farà més acollidor i fort. I lo més important, farem feliç a Jehovà (Salm 147:11; Romans 12:10).